Befektetőknek

Lakás, mint jó befektetés

Sokszor halhattuk már életünk során ismerősöktől, barátoktól, családtagoktól, hogy az ingatlan „jó befektetés”. Valóban így van, ingatlanba fektetni megtakarításainkat átgondolt és jó döntés. Az ilyen jellegű invesztíció által mind a lakás kiadásból származó bruttó bérleti díjak, mind az ingatlanunk értéknövekedéséből származó haszon is hozamként fogja gyarapítani a befektetett összegünket. A piacon lévő kiadó lakások közül is kiemelkedően magas a kereslet az új építésű lakások iránt, mivel korszerűbbek, modernebbek és magasabb minőségűek a használt ingatlanoknál. Továbbá kiadhatóságuk még magasabb áron is sokkal jobb és biztonságosabb, mint a nem új építésű társaiké. Mindezért – a szakmában a bérleti díjakból befolyó jövedelemszámításnál alapul vett – 10 hónapnyi éves átlagos kiadással rizikó mentesen, nagyobb haszonnal lehet kalkulálni. A pénzügyi megtérülésen felül, természetesen a lakóingatlan később meghitt otthonként szolgálhat majd családtagjai, gyermekei számára is. Mindezeket szem előtt tartva, mi az iDOM Házaknál fokozottan ügyelünk fejlesztéseink magas minőségére, házaink és lakásaink hosszú távú értékállósáságára.

Ingatlanbefektetés vagy állampapír?

Az aktuálisan elérhető bankbetétek alacsony kamatai miatt, két alacsony rizikójú, mondhatni kockázatmentes, jó hozamú befektetést szokott a köznyelv emlegetni: ez az ingatlan és az állampapír. Hasonlóságuk abban rejlik, hogy mindkettő értékállósága magas, biztonságos és szükség esetén gyorsan likvid tőkévé tehető. A kamat/bevétel/értéknövekedés okozta hasznok is elsőre megegyezhetnek, így felmerül a kérdés: melyik éri meg jobban? A velős válasz rá, hogy természetesen az ingatlan. 

Az elmúlt esztendők és a tavalyi év lakáspiaci statisztikai adatait vizsgálva megállapítható, hogy egy új építésű lakás éves ingatlan értéknövekedése 3-5%, átlagos bérleti díj bevétele 4-6%, óvatos, 10 hónapnyi lakáskiadással számolva. Az amortizáció és a kiadásból származó jövedelem adója nagyjából 1,5%-os költségszinten kalkulálható, így összességében akár 6-10%-os nyereség könyvelhető el évente. Ezzel szemben a piacon jelenleg megtalálható három legkeresettebb és legjobb feltételeket biztosító Magyar Állampapír Plusz (5 év; átlagosan 4,95%), Prémium Magyar Állampapír (3-5 év; átlagosan 4,4-4,5%) és Babakötvény (19 év; akár 6,3%) mind-mind időben későbbi és mérsékeltebb megtérüléssel, kisebb hozammal kecsegtetnek. 

Tegyük fel, hogy 50 millió forintnyi összeget szánunk befektetésünkre, ekkor a következőképpen alakulna az invesztíciónk 10 éves távlatban:

Ebből is tisztán látszik, hogy az ingatlan befektetés sokkal magasabb hozamot tud elérni, mintha állampapírba tennénk a megtakarításainkat.

Hosszútávú bérbeadás vagy rövidtávú szálláshely kiadás?

Kiváló lokációval rendelkező projektjeink egyaránt alkalmasak lehetnek hosszabbtávú bérbeadásra és pár napos, pár hetes rövidtávú szálláshely szolgáltatásra is. Az előbb említettnél előny a jól kalkulálható, biztos jövedelem és a megbízható bérlő még utóbbinál a jóval magasabb bevétel lehet csábító. A pozitívumok mellett nem szabad elmennünk a negatívumok mellett sem, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni ingatlan befektetésünkkel kapcsolatban. Ezen hátrányok a hosszabb távú bérlés esetén alacsonyabb haszonnal, a rövidtávú szálláshelynél az esetlegesség bizonytalanságával, a folyamatosan változó vendégek szeszélyeinek kitettségével, a lakás gyorsabb amortizációjával járnak. Ön, mint a jövőben ingatlanba fektető, pro és kontra döntheti el, hogy melyik utat is választja, de bárhogy is határoz, mindenképp gyarapíthatja megtakarításait egy jó lokációban lévő új építésű lakás vásárlásával az iDOM Házaktól.

Miért válasszon minket új ingatlanbefektetéséhez?

Projektjeink során befektetőként, fejlesztőként, beruházóként és generálkivitelezőként is jelen vagyunk. A projekt menedzsment a teljes átláthatóság és a folyamatos magas minőség fenntarthatósága miatt szigorúan házon belül működik. Hiszünk benne, hogy olyan értéket teremtünk, mely hosszú távon is piacképes és sok 10 év múlva sem fog fogni majd épületeinken az idő vasfoga. Célunk, hogy vevőink és megrendelőink igényeit kifogástalan minőséggel kiváló ár-érték arány mellett a legmagasabb szinten elégítsük ki, ahogy eddig, úgy a jövőben is. Válasszon Ön is minket!

Scroll to Top