Megérkezett a CSOK Plusz – berobban az ingatlanpiac!

Napjainkban központi téma az infláció, az emelkedő ingatlanárak és a folyamatos tervezés-számolgatás, hiszen mindannyian szeretnénk gyermekeinknek és magunknak stabil jövőt és álomotthont biztosítani.
Cikkünkben, néhány kérdésen és válaszon keresztül bemutatjuk a CSOK Plusz hatását az ingatlanpiacra, és hogy mikor is érdemes lakást vásárolni.


 

Milyen gazdasági változásokra és/vagy állami intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy ismét növekedni tudjon az adásvételek és a lakásépítések száma?

A rövid és egyszerű válasz, hogy bármi olyan jellegű intézkedést, ami az infláció visszaesését eredményezi. Az utóbbi években globálisan kialakuló – hazánkban ráadásul extra magas – inflációval nem csak az alapkamat, de az alapanyagárak és a személyi jellegű ráfordítások is a megszokotthoz képest magasabb tempóban emelkedtek. A magasabb alapkamat, magasabb piaci hiteleket eredményezett, amivel a vásárlók egy jó része eltűnt a piacról. Az eddigi felmeréséréseink bizonyítják, hogy az elmúlt évben nagyobb volt a kínálat, mint másfél-két évvel ezelőtt, amely csökkenő keresletet eredményezett az elmúlt időszakban.

Mi az iDOM-nál ezt kevésbé érezzük, a vásárlások ütemében alig érzékelünk változást a tavalyi évhez képest, a projektjeink jó lokációja, fejlesztéseink minősége és a vállalat megbízhatósága miatt sokan választanak minket ma is.

Milyen tényezők lehetnek hatással a lakásárak alakulására a következő egy évben? Mi lehet a fő irány?

Az első, és legfontosabb tényező minden szempontból az infláció alakulása. Hiszen amennyiben az építőanyagok ára növekszik, a lakás árak is emelkedni fognak. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzetben, az inflációkövető fizetésemelések, és a GDP emelkedése tovább emeli ezeket az értékeket. Mi az áraink ész nélküli növelése helyett, inkább a kiadási oldalt kezdtük el vizsgálni. Ma már sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a költségeink folyamatos monitorozására, mint előtte: új belső rendszereket vezettünk be, amivel még jobban tudjuk optimalizálni és strukturálni a fejlesztés teljes összegét. Ezzel is biztosítva, hogy minden vásárlónk elégedetten költözhessen be új otthonába.

Szintén nagyon fontos tényező a populáció növekedése. Minél több gyermeket vállalnak a családok, annál nagyobb állami támogatásra tehetnek szert, így a népességnövekedéssel az ingatlanokra is megnő az igény.

Mi abban hiszünk, hogyha igazán jó terméket tudunk adni, jó áron, akkor arra mindig lesz potenciális vásárló. A fő irány az iDOM-nál, hogy a legoptimálisabban építsünk úgy, hogy megtartjuk az eddigi tökéletes minőséget.

Kik most az új lakást vásárlók legfőbb csoportjai? Hogy alakul az értékesítés?

A kutatások azt mutatják, hogy az ingatlanpiacon minden generáció aktív, azonban a vásárlási szokások és az igények eltérőek. A 30 év alatti korosztály mindössze 30%-a engedheti meg magának a használt lakást, újépítésű lakást pedig csak körülbelül 7%-uk.  Érdemes tudni, hogy az ingatlan egy mindig időtálló, jó befektetés, így elérhető hitelkonstrukciók mellett sokan döntenek vásárlás mellett.

Szintén figyelembe kell vennünk, a vásárlások célját. Lehet szó első otthonról, álomotthonról, vagy egy inflációbiztos befektetésről, azonban magasan emelkedik az „újrakezdő otthonok” száma. Ide soroljuk azokat a közép korosztályú felnőtteket, akik bármilyen élethelyzet változás (például válás) miatt keresnek kisebb lakást.

Tapasztalataink szerint, a legfontosabb szempontok a vásárláshoz és a döntéshez a következők: jó hitelkonstrukció, családi segítség, állami támogatás, praktikus és kényelmes lakások, jó lokáció, alacsony rezsi költség és könnyű megközelíthetőség.


Mikor élénkülhet fel ismét a lakáshitelezés?

Ugyan a 2022-es szintet még megközelítőleg sem értük el, látványos növekedés . A lakossági hitelek már 75%-kal megemelkedtek, de már a lakáshitelek száma is egy látványos, 6-7%-os emelkedést mutat. Jelenleg nem csak a CSOK Plusz állami támogatás elérhető, de maximalizált THM-el kedvezőbb hitelkonstrukciók állnak rendelkezésünkre január óta.

A statisztikák még mindig azt mutatják, hogy magasan az első számú a babaváró hitelek száma, utána következik az építkezésre, felújításra szánt költségek hitele, és végül az állami támogatás mentes lakáshitel. Ennek ellenére az már most is megfigyelhető, hogy az utóbbi egy évben átlagosan többet növekedett az ingatlanvásárlások száma, mint a bővítések, átépítések száma.

Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a lakáshitelezés már újra felélénkülőben van, és további növekedésre számítunk, ahogy egyre több kedvező lehetőség lesz elérhető, vagy egyre többen használják ki a mostani támogatásokat.

2024-től elindult a CSOK Plusz. Milyen változásokat hozhat ez a kereslet alakulásában?

A fenti adatokból jól láthatóan kiderül, hogy az állami támogatások lényegesen beindították a lakáshiteleket és az ingatlanpiacot.

Már említettük, hogy a populáció növekedése erős hatással van a kereslet növekedésében. Így amennyiben a támogatásokkal gyermekvállalásra ösztönzik a családokat, a későbbi években is növekedhet az ingatlanvásárlások száma, legyen szó második otthonról, vagy tágasabb, családbarát lakásokról.

Önmagában a CSOK plusz azonban kevés, hiszen az egyedülállókra és a pályakezdőkre nincs hatással, viszont a kedvezőbb hitelkonstrukciók mindenkit egyaránt közelebb visznek a lakásvásárláshoz.

Az iDOM-nál nem csak a családok számára, de az egyedülállók/pályakezdők/befektetők számára is kínálunk megoldásokat!

Hogyan, milyen lakásokkal tud kapcsolódni a CSOK Pluszhoz az iDOM legújabb projektje? 

A projekt tervezésénél nagy figyelmet fektettünk arra, hogy több olyan lakást alakítsunk ki, amely megfelel a CSOK szabályainak és az azt igénybe vevők otthon teremtési elképzeléseinek.

Az iDOM életre való otthonokat kínál, minden helyzetben. Ingatlanjaink több lokáción elérhetőek, így mindenki megtalálja a számára tökéletes helyszínt. A felsorolt szempontokhoz mindig rugalmasan alkalmazkodunk, hiszen lakásaink teljesen újak, modern épületgépészeti megoldásokkal alacsony rezsiköltséget biztosítanak.

A CSOK Plusz támogatás igénybevételekor közösen át tudjuk beszélni a család igényeit, a tágas lakások elhelyezkedését, előnyeit. A jelenlegi támogatásokkal mindenki számára könnyebben elérhető álmai otthona – Együtt megteremtjük a család jövőjét!

Aktuális projektjeink!